بیمارستان یکی از سازه های عمومی بسیار مهم در هر شهری است که به دلیل سر و کار داشتن با سلامت افراد به طور مستقیم باید از لحاظ موارد بسیار زیادی دارای استانداردهای بالا باشد. این استانداردها در هر کشور بر اساس مواردی مثل آب و هوا، وضعیت فرهنگی مردم و ... تعریف می شود که باید به عنوان ضوابط و معیارهای طراحی بیمارستان توسط سازندگان این طرح های خاص به کار گرفته شود. در این مطلب می خواهیم به طور مختصر شما را با کلیت ضوابط و معیارهای طراحی بیمارستان آشنا کنیم.
اهمیت رعایت ضوابط و معیارهای طراحی بیمارستان
اهمیت رعایت معیارهای درست در طراحی بیمارستان به دلیل هدف از انجام این کار برای بهبود سلامت مردم و ایجاد یک سازه کاربردی-خدماتی است. ساختمان بیمارستان باید از نظر اقتصاد، راحتی و فنی کاملا کاربردی باشد. در غیر این صورت نمی توان به درستی خدمات بهداشتی را در آن انجام داد. همچنین کیفیت مراقبت ها کاهش پیدا کرده و هزینه هایی که به دلیل رعایت نکردن ضوابط و معیارهای طراحی بیمارستان ایجاد می شود، سرسام آور است.
اصول طراحی بیمارستان
می توان گفت طراحی و ساخت بیمارستان یکی از پیچیده ترین پروژه های ساختمانی است که باید به عنوان اصول طراحی بیمارستان موارد زیادی مد نظر مهندسین طراح قرار بگیرد تا از نظر پزشکی و کاربردی مورد تایید برای انجام خدمات درمانی و تحقیقاتی باشد. به عنوان مثال می توان به مواردی مانند توجه به عملکردهای تشخیصی و درمانی به طور دقیق در زمینه هایی مثل آزمایشگاه های بالینی، عکس برداری، اورژانس، جراحی و ... اشاره نمود.
همان طور که گفتیم طراحی بیمارستان مانند طراحی یک خانه و ساختمان تجاری آسان نیست و یک نفر نمی تواند آن را به تنهایی انجام دهد. بنابراین باید تیمی تخصصی در زمینه های مختلف مثل طراحی، مکانیک، الکترونیک و مخابرات این کار را انجام دهند. یک بیمارستان ایده آل از نظر طراحی علاوه بر در نظر گرفتن خدمات باید افراد استفاده کننده از ساختمان و ذینفعان را نیز در نظر داشته باشد. می توان گفت مهم ترین اصول طراحی بیمارستان مربوط به عملکرد این ساختمان می باشد. این عملکردها عبارتند از:
- عملکردهای بستری
- عملکرد مربوط به انجام خدمات سرپایی
- قسمت های تشخیصی و درمانی
- توابع اداری
- انجام خدمات مراقبتی
- تامین غذا و دارو
- تحقیقات و آموزش
- آزمایشگاه های مناسب
به طور کلی رابطه فیزیکی بین این عملکردها از نظر پزشکی برای انجام خدمات بهتر و سریعتر اصول اصلی طراحی یک بیمارستان استاندارد و کاربردی را مشخص می کند.
مهم ترین ویژگی ها در طراحی بیمارستان
در کنار مواردی مانند مکان، اندازه و بودجه ساخت یک بیمارستان که از قبل مشخص می شود در ساخت همه بیمارستان های استاندارد ویژگی های مشخصی وجود دارد. برخی از این ویژگی ها شامل موارد زیر می باشد:
- طرح کارآمد بیمارستان
- طراحی سیستم لجستیکی کارآمد شامل آسانسور، لوله کشی، نوارهای نقاله، چرخ های دستی و اتوماتیک و ...
- قابلیت انعطاف پذیری و گسترش پروژه از لحاظ خدمات و اضافه کردن ساخت
- محیط درمانی مناسب با خدماتی که یک بیمارستان می خواهد انجام دهد.
- آسان بودن نظافت و نگهداری بیمارستان توسط نیروهای خدماتی
- مناسب بودن فضاهای خانه داری بیمارستان مانند آشپزخانه، مکان شست و شوی ملحفه ها و ...
- عبور و مرور راحت برای بیماران از یک بخش به بخش دیگر
- در نظر گرفتن زیبایی برای افزایش روحیه کارکنان، بیماران و...
- پایداری از نظر مقاومت در برابر زلزله، سیل و ...
همان طور که در ابتدا گفتیم در این مقاله تنها به صورت کلی شما را با ضوابط و معیارهای طراحی بیمارستان آشنا کردیم. اگر بخواهید به طور دقیق تمامی موارد انجام یک پروژه بیمارستانی را بدانید، بهترین منبع، استفاده از استانداردهای تایید شده توسط اداره استاندارد کل کشور می باشد که به صورت فایل های پی دی اف در سایت استاندارد وجود دارد.