مهمترین قدم در ساخت یک ساختمان مرحله طراحی آن می باشد که طراحی سازه، شامل همه موارد مرتبط با اجرای ساختمان می باشد. اولین قدم در مرحله طراحی انتخاب نوع سازه بر اساس نیاز ها و ویژگی های پروژه است. در این مرحله می توان از تخصص و تجربه تمامی اعضای تیم اجرایی کار استفاده نمود و بهترین طرح را برای پروژه انتخاب کرد.از جمله مواردی که در ساختمان های مختلف توسط مهندس سازه مورد بررسی اولیه قرار می گیرد، قیمت تمام شده پروژه که علاوه بر داشتن توجیه اقتصادی، کیفیت نهایی اجرای پروژه در سطح بالایی باشد. به عبارت دیگر عامل تعیین کننده در طراحی سازه، میزان بودجه تخصیص یافته به آن است. در طراحی سازه باید به مواردی از جمله نمای ساختمان، طراحی داخلی، تاسیسات و ... توجه کافی شود تا در نهایت موجب ایجاد محدودیت در پروژه نشود. همچنین در طراحی سازه باید به شرایط زمین محل اجرای پروژه دقت خاصی شود زیرا تمامی بارهای وارده بر ساختمان از طریق اسکلت ساختمان مهار و منتقل می شود و در صورت طراحی غیراصولی امکان فروریزش ساختمان و عدم پایداری آن وجود دارد.

روش های طراحی سازه ساختمان

روش های مختلفی در طراحی سازه ساختمان وجود دارد که انتخاب هر کدام از این روش ها با توجه به شرایط پروژه توسط کارشناسان انجام می گیرد.که این روش ها عبارتند از :

  • طراحی سازه بتنی
  • طراحی سازه فلزی یا فولادی

انواع طراحی سازه

عوامل موثر در انتخاب روش طراحی سازه

عوامل مختلفی در انتخاب نوع سازه با توجه به شرایط موجود دخیل اند که به این شرح هستند:

  • مقاومت سازه در برابر آتش سوزی: این مورد بستگی به جنس مصالح مصرف شده در ساخت سازه دارد. سازه های بتنی در برابر حریق نسبت به سازه های فولادی که از فلز تشکیل شده اند، دارای مقاومت بیشتری می باشند.
  • مقاومت سازه در مقابل نیرو های کششی: بخش های مختلف سازه در هنگام بروز عواملی چون زلزله و طوفان و غیره با نیروهای کششی مواجه خواهند شد که سازه های بتنی در مواجهه با این نیروها نسبت به سازه های فلزی دارای مقاومت کمتری می باشد.
  • وزن ساختمان: فاکتور وزن به عنوان یکی دیگر از عوامل موثر در انتخاب نوع سازه می باشد. وزن ساختمان با سازه بتنی با توجه به میزان مصالح به کر رفته در هر متر مربع آن تقریبا دو برابر ساختمان با سازه فولادی می باشد.
  • هدر رفت مصالح و متریال مورد استفاده در سازه: به دلیل تولید مصالح سازه بتنی در هنگام ساخت سازه، میزان هدر رفت مصالح در سازه بتنی بیشتر از سازه های فولادی است.
  • هزینه های نگهداری سازه: سازه های بتنی به دلیل استفاده از متریال مختلف بصورت ترکیبی در آن دارای ماندگاری بالاتری در برابر شرایط مختلف دارند حال آنکه سازه های فلزی با توجه به ماهیت آن بیشتر دچار فرسایش شده و هزینه نگهداری و کاهش اثرات شرایط مختلف بر ان بسیار بالاتر است.
  • سرعت اجرا در ساخت سازه: سرعت ساخت سازه های فلزی با توجه به کمتر بودن زمان آماده سازی متریال و مصالح مورد نیاز پروژه بالاتر از سازه های بتنی است.
  • محاسبات در طراحی سازه: محسبات مهندسی و فنی در سازه های فلزی با توجه به ماهیت آن، بر خلاف سازه های بتنی کاملا مشخص و روشن است.
  • در نظر گرفتن وضعیت آب و هوایی در زمان ساخت سازه: سازه های فلزی در شرایط مختلف آب و هوایی امکان اجرا شدن دارند اما در مورد سازه های بتنی محدودیت در این زمینه وجود دارد.
  • هزینه تمام شده سازه: در ایران هزینه های مربوط به سازه های بتنی به مراتب کمتر از سازه های فلزی است.
  • ارزش سازه در زمان پایان عمر بنا: سازه های فلزی در هنگام تخریب ساختمان به راحتی قابل بازیافت می باشد اما در مورد سازه های بتنی این امکان وجود ندارد.
قیمت طراحی سازه فلزی

امروزه یکی از انواع اسکلت بکار برده شده در سازه های مختلف، اسکلت فلزی یا فولادی است. از مهمترین...

هزینه طراحی سازه-هزینه محاسبات سازه

تمامی پروژه های ساختمانی بر مبنای طرح ارائه شده توسط کارفرما پیاده سازی می شوندو در نهایت بر روی...

قیمت طراحی سازه بتنی

امروزه برای ساخت اسکلت انواع سازه از جمله ساختمانی یا صنعتی از اسکلت های بتنی و یا فولادی استفاده...