همانطور که می دانید هرچه کیفیت طراحی یک ساختمان بالاتر باشد ارزش ساختمان هم چه از نظر معماری و چه از نظر قیمت بالاتر خواهد بود. بنابراین معمولا افزایش ارزش ساختمان یکی از مهمترین اهداف هر کارفرما محسوب می شود. برای این کار، کارفرما دو روش پیش رو دارد: روش اول اینکه از یک مشاور با تجربه برای طراحی استفاده کند و روش دوم این است که از طریق مهندسی ارزش پیشنهادهای متعدد طراحی را بررسی نماید.
مهندسی ارزش به چه معناست
واژه مهندسی ارزش نخستین بار در سال 1974 توسط فردی به نام الورنس مطرح شد. وی از این واژه برای تشریح طرحی مهندسی شده در شرکت جنرال الکتریک طی جنگ جهانی دوم استفاده کرد. طبق نظر انجمن مهندسی آمریکا مهندسی ارزش در پروژه های عمرانی به معنای مجموعه تکنیک های نظام مند و کاربردی است که برای تشخیص کارکرد یک محصول یا خدمت و تولید با حداقل هزینه استفاده می شود. طبق تعریفی دقیق تر مهندسی ارزش عبارت است از بکارگیری سیستماتیک روش های خلاقانه مبتنی بر کار گروهی که هدف از آن شناسایی و حذف هزینه های غیر ضروری و افزایش کیفیت و کارایی یک طرح می باشد. درواقع تفاوت اصلی مهندسی ارزش با سایر روش های بهینه سازی نیز در این نوع نگرش می باشد.
چه افرادی می توانند مهندسی ارزش را انجام دهند
تمام مهندسین طراح می توانند طبق ضوابط گفته شده برای مهندسی ارزش و یادگیری قوانین آن، این کار را انجام دهند. برای انجام مهندسی ارزش باید موارد زیر در نظر گرفته شود:
- تشخیص هزینه های غیر ضروری
- ایده های خلاقانه و جدید
- بهینه كردن منابع
- ساده سازی روش های اجرایی
- حذف یا اصلاح مواردی که برای اجرای طرح ضروری نیستند.
- بهبود هرچه بیشتر در شکل طراحی انجام شده با حداقل نمودن هزینه ها
- جلب نظر بیشتر مشتری
- صرفه جویی در انرژی
- تامین هرچه بیشتر خواسته های کارفرما
- قابلیت دسترسی بیشتر
- ایمنی بالاتر
- عملکرد انسانی راحت تر
- قابلیت اجرای تمام نکات طراحی شده
- حفظ محیط زیست
- هزینه نگهداری حداقل
جایگاه مهندسی ارزش در مدیریت پروژه های عمرانی
مهندسی ارزش در مدیریت پروژه های عمرانی جایگاه ویژه ای دارد زیرا هر طور به آن نگاه کنیم به بهینه کردن طرح قابل اجرا کمک می کند. در واقع هدف از مهندسی ارزش از بین بردن یا اصلاح هر عاملی است که باعث افزایش هزینه های غیر ضروری در اجرا می شود. در کنار این کاهش هزینه عملکرد اساسی سیستم نیز باید از نظر طراحی و اجرا بهبود یابد. بنابراین از همه جهت به نفع کارفرما و کاربر طرح است و نباید نسبت به آن بی توجه بود. به یاد داشته باشید که مهندسی ارزش فقط یک برنامه کاهش هزینه طرح نیست، بلکه می خواهد ارزش طرح را نیز هرچه بیشتر افزایش دهد و اجرای آن را آسانتر کند. در واقع بین همه موارد مربوط به یک طرح توازنی عالی ایجاد می کند.
مهندسی ارزش در پروژه های عمرانی اهمیت زیادی دارد و به طور قابل توجهی می تواند هزینه های طرح را در کنار بهبود طراحی از جهات مختلف، کاهش دهد. بنابراین هم استاندارد و ارزش طرح اجرایی افزایش می یابد و هم باعث مقرون به صرفه شدن آن خواهد شد.